Warsztaty kulinarne, które przeprowadziliśmy w naszej szkole były świetną okazją, aby połączyć kilka niezwykle ważnych tematów:
• kształcenie i wychowanie uczniów w zakresie edukacji zdrowotnej,
• kształtowanie postaw prozdrowotnych,
• stosowanie profilaktyki w zakresie korzyści płynących m.in. z prawidłowego odżywiania.
Warsztaty były efektem współpracy z Urzędem Miasta Rybnika, który realizuje projekt StratKIT,  oferujący wsparcie w postaci zakupu produktów żywnościowych na zajęcia.
Cudownie złożyło się, że warsztaty kulinarne odbyły się w Dniu Dziecka. Dla młodszych uczniów, oprócz miłej niespodzianki, było to także podsumowanie i zakończenie pracy z programem „Dobrze Jemy”, który był realizowany w naszej szkole w klasach 1-3, od września 2020 r.
Podczas zajęć młodsi uczniowie przygotowali smaczne, słodkie, a zarazem zdrowe desery- przekładańce jogurtowo- owocowe. Natomiast starsze uczennice, które także włączyły się w działania, przygotowały „talerze owocowe”, które cieszyły jednocześnie oczy i podniebienia wszystkich młodszych uczniów naszej szkoły.
Dzisiejsze święto, oprócz warsztatów kulinarnych, było też dniem pełnym zabawy, aktywności na świeżym powietrzu, muzyki i śpiewu. Bo przecież Dzień Dziecka to święto radości i zabawy:)