ZDROWIE, JEDZENIE, EMOCJE

Odżywianie pozwala nam utrzymać procesy biologiczne i umożliwia nam życie.

Jedzenie pełni funkcję kulturową, społeczną i psychologiczną. Dlatego, gdy jesteśmy najedzeni, czujemy się zaspokojeni nie tylko fizjologicznie, ale również emocjonalnie.

Rozróżniamy głód fizyczny i głód emocjonalny.

 Głód fizyczny: narasta stopniowo, uderza poniżej mostka, daje o sobie znać kilka godzin po posiłku, ustępuje po najedzeniu się, poczucie zaspokojenia pojawia się zwykle około 20 minut od rozpoczęcia posiłku, jedzenie wiąże się z uczuciem zadowolenia, sytości, błogości.

Głód emocjonalny: pojawia się nagle, odczuwany jest w ustach  (na przykład jako apetyt na czekoladę), nie jest związany z innymi posiłkami, nie ustępuje mimo sytości, trudno go kontrolować.

Uczennice: Wiktoria, Basia, Nadia, Zosia, Julia, Sandra, Jagoda, Julia Z., Zuzia, Roksana, Julia F., Lily proponują abyśmy spróbowali zdrowych produktów, które pomagają zapobiegać spadkom nastroju i łagodzą ich przebieg. Witaminy i składniki mineralne w nich zawarte zmniejszają napięcie, niwelują stres, koją smutek.

Powyższe informacje pochodzą z książki Elżbiety Lange „Emocje na talerzu”, którą również polecamy.


Julia, Nadia, Sandra, Wiktoria i Zuzia ? polecają siedem przepisów na pyszne i zdrowe koktajle, które mogą zastąpić praktycznie każdy posiłek, a ich przygotowanie wymaga niewiele czasu. Łatwo i szybko uzyskasz bombę witaminową dostarczając organizmowi substancji odżywczych.

Warto wypróbować – po wypiciu koktajlu czujemy się lekko i nie jesteśmy objedzeni ?


Stołówka dla ptaków w ogródku szkolnym.
 Dokarmiamy – pamiętamy

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 Emocjonalny warsztat Świętego Mikołaja

Emocje towarzyszą człowiekowi od momentu jego przyjścia na świat. Są cechą nie tylko ludzi, lecz także zwierząt.

Skąd wzięła się tradycja pierników? Z jakim miastem kojarzą Wam się pierniki?

Pierwsze pierniki pojawiły się w Świdnicy na Dolnym Śląsku 1293 roku, czyli 100 lat wcześniej niż w Toruniu.

Prawdziwe pierniki składają się z mąki, miodu i przypraw.

Uczennice miały za zadanie upiec pierniki i nazwać uczucia jakie im towarzyszyły podczas pieczenia pierniczków.

Zobaczcie jak im poszło:

Radość, stres, zadowolenie i wiele innych emocji wywołało pieczenie pierniczków.

 

 Autorkami „Kartek dobrych życzeń” są: Aleksandra Witala 6b, Julia Zgrajka 6e, Zuzanna Kozłowska 6e, Roksana Majdanik 6e, Malwina Brodziak 6e, Wiktoria Frydecka 7d.

Doceniamy zaangażowanie oraz obdarowanie nas dobrocią i życzliwością.

Silna więź z ludźmi

Życie w zgodzie z najbliższą rodziną

Współodczuwanie, współczucie z innymi ludźmi

Okazywanie wdzięczności

Pozytywne nastawienie do ludzi

Wykonywanie swoich obowiązków najlepiej jak potrafię

Okazywanie więcej miłości swoim domownikom

Troska  o innych

Radość ze spędzania wspólnych chwil w gronie najbliższych

Pielęgnowanie każdej pozytywnej myśli –

oto „101 propozycji życzliwości”

Waszym zdaniem najbardziej życzliwa karteczka została wykonana przez Wiktorię Frydecką, Julię Zgrajkę oraz Aleksandrę Witalę.  

GŁOSOWANIE NA “KARTKĘ DOBRYCH ŻYCZEŃ”

Jeśli chcesz oddać głos – wystarczy kliknąć link: GŁOSOWANIE

 

MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ ŻYCZLIWOŚCI I POZDROWIEŃ

“Zabawa w wyzwania” przed Wami: 

uważnie przeczytajcie, jakim wyzwaniom trzeba sprostać – wierzę, że podołacie każdemu – jak rycerze Jedi 🙂

– a teraz wystarczy kliknąć podany link, POWODZENIA:

“Zabawa w wyzwania” – link 

 

**************************************************************************************

W środy jemy zdrowo, naturalnie, kolorowo.

Zwiększamy wiedzę na temat produktów podnoszących odporność organizmu, biorąc udział w konkursach.

Gratulujemy uczniom biorącym udział w konkursie „Zdrowo- drożdżowo” wiedzy i poprawnych odpowiedzi.

 

Aleksandra Witala 6b

Karol Kulig 6c

Sandra Widera 8c

Marcin Orzechowski 6b

Maksymilian Owsianka 6b

Natalia Dubas 6b

Agnieszka Stajer 7b

Julia Zgrajka 6e

Szymon Owsianka 7c

Zuzanna Orszulik 6a

 

 

 SKUPCIE UWAGĘ! Spółdzielnia po długiej przerwie wywołanej “corona” wraca do Was. Mamy nadzieję, że zostaniemy z Wami do końca roku szkolnego i jeszcze dłużej. Na razie otwieramy się dla uczniów z budynku G w środy 🙂 ZACHĘCAMY, ZAPRASZAMY, WPADAJCIE DO NAS 🙂

 

 

 Wszystkich uczniów zachęcamy do przynoszenia cebulek kwiatów wiosennych np.: tulipanów, hiacyntów, żonkili itp. Planujemy posadzić je w ogródku szkolnym i cieszyć się nimi wiosną 🙂

 

 

 

 

 

 Co jeść, aby nie zachorować? Podpowiadamy: kolorowe i smaczne kanapki wzbogacane o produkty podnoszące odporność. Gdzie i kiedy takie pyszności można dopaść? Zdradzamy: w każdą środę w sklepiku 🙂

 

 

 

Tak w ogóle i szczególe – zostańcie z nami, wpadajcie na naszą stronę, bo na pewno będą pojawiać się tej zakładce smakowitości i ciekawe wydarzenia, które chcemy Wam zaserwować 🙂 Obiecujemy jedno – na pewno będzie zdrowo 🙂