Jadłospis 23.04.2025 – 25.04.2025 -(1)
Jadłospis 14..04.2025 – 16.04.2025(1)
Jadłospis na 28.04.2025 – 2025 – 30.04.2025
Wykaz Alergenów – proszę kliknąć
Koszt obiadu w roku szkolnym 2022/2023
wynosi 6 zł
Należności za obiady płatne są przelewem na rachunek bankowy o numerze:
89 1020 2401 0000 0802 0570 8278
W opisie przelewu należy podać: imię i nazwisko ucznia, klasę, miesiąc, za który wnoszona jest wpłata oraz tytuł: wyżywienie…, odsetki……zł
tel. intendent: 519 381 291 lub 32 42 20 287 wew. 25
OBIADY SMACZNE I ZDROWE I… ZERO WASTE
Nasze Panie Kucharki gotują pysznie i zdrowo – o czym świadczy coraz większa liczba wydawanych obiadów. Chcą jednak być najlepsze, stąd udział w pilotażowym programie Śląska Przestrzeń Innowacji. W jego ramach, w odpowiedzi na wyzwanie zgłoszone przez Miasto Rybnik, grupa innowatorów społecznych – pan Tomasz Szuba – specjalista w obszarze ograniczania strat żywności, pani Boguslawa Metelańska – intendentka w ZSP14, która z sukcesem dokonała ewolucji w szkolnej stołówce (w ramach projektu StratKIT) oraz pani Jagna Niedzielska – autorka programów kulinarnych w Canal+Kuchnia oraz książek kucharskich w duchu zero waste opracowują model – jak ograniczyć straty żywności w stołówkach szkolnych i podnieść kompetencje personelu kuchennego.
W dniach 24-25 października w gościnnej kuchni Żłobka Wesoła Rybka odbyły się warsztaty kulinarne z udziałem pani Jagny Niedzielskiej. W warsztatach udział wzięła Pani Intendentka i wszystkie nasze Panie kucharki. Z ogromnym szacunkiem podchodzimy do jedzenia, zatem, gdy się marnuje, wszystkich serce boli – stąd pomysł, by ideę “ZERO WASTE” realizować również w naszej kuchni. Zdjęcia z wydarzenia w linku:
A zmiany w kuchni??? Trwają i z pewnością przyniosą oczekiwany efekt 🙂
Zachęcamy przy okazji do skorzystania z naszej gastronomicznej oferty.
Regulamin
Stołówki Szkolnej
1. Stołówka jest miejscem spożywania posiłków przygotowanych przez kuchnię szkolną dla uczniów, pracowników szkoły.
2. Z posiłków wydawanych w stołówce szkolnej mogą korzystać:
- uczniowie wnoszący opłaty indywidualne,
- uczniowie , których obiady dofinansowuje MOPS, Fundacja Pomocy Dzieciom,
- pracownicy szkoły,
3. W stołówce nie wydaje się posiłków na wynos.
4. Cenę obiadu określa Zarządzenie Dyrektora Szkoły
5. Posiłki wydawane są w godzinach od 12:00 do 13:50
W przypadku zmian organizacji pracy w szkole możliwa jest zmiana godzin wydawania posiłków.
6. Nieobecność:
- nieobecności ( wyjazdy, wycieczki szkolne itp.) zgłaszają wychowawcy klasy lub nauczyciel, pod którego opieką uczeń w tym dniu pozostaje
- nieobecności (chorobowe ) zgłaszamy w danym dniu najpóźniej do godz. 8:00 może być telefonicznie.
7. Koszt niewykorzystanych obiadów odliczony będzie w danym miesiącu.
8. Nieobecności nie zgłoszone nie będą odliczane.
9. Rezygnacja z obiadów musi być zgłoszona nie później niż 7 dni przed końcem poprzedniego miesiąca.
10. Podczas wydawania obiadów na stołówce mogą przebywać wyłącznie osoby spożywające posiłek.
11. Rodzic dokonuje wpłat za obiady z dołu, każdorazowo do 15-go dnia miesiąca kalendarzowego następującego po okresie rozliczeniowym
– przelewem na konto bankowe Bank PKO BP Rybnik 89 1020 2401 0000 0802 0570 8278
Od nieterminowych opłat będą naliczane odsetki.
12 .Przed okienkiem, w którym wydaje się obiady obowiązuje kolejka w jednym szeregu.
13 .Podczas oczekiwania w kolejce na wydawanie posiłku jak i podczas jego spożywania, wszystkich obowiązują zasady kulturalnego zachowania.
14 .Po spożytym posiłku naczynia i sztućce należy odstawić na wyznaczone miejsce.
15. W stołówce jest jadłospis na dany tydzień.
16.Wszyscy korzystający ze stołówki szkolnej powinni dbać o ład i porządek.
17. Korzystający ze stołówki szkolnej powinni wykonywać polecenia wydawane przez osoby dyżurujące.
18 .Rodzice dzieci korzystających z obiadów pełnopłatnych oraz pracownicy są zobowiązani do zawarcia umowy i wypełnieniu deklaracji korzystania z obiadów.
19. Rodzice dzieci korzystających z obiadów finansowanych przez:
- MOPS
- inne ośrodki pomocowe
nie wypełniają deklaracji, jednak zobowiązani są do zapoznania się z regulaminem stołówki.
20. Listy dzieci korzystających z obiadów finansowanych przez MOPS i inne ośrodki pomocowe znajdują się u intendentki
21. Intendent ma obowiązek prowadzenia dokumentacji materiałowo-finansowej, terminowo dokonywać rozliczeń z przekazaniem do księgowości.