Nasze Panie Kucharki gotują pysznie i zdrowo – o czym świadczy coraz większa liczba wydawanych obiadów. Chcą jednak być najlepsze, stąd udział w pilotażowym programie Śląska Przestrzeń Innowacji. W jego ramach, w odpowiedzi na wyzwanie zgłoszone przez Miasto Rybnik, grupa innowatorów społecznych – pan Tomasz Szuba – specjalista w obszarze ograniczania strat żywności, pani Boguslawa Metelańska – intendentka w ZSP14, która z sukcesem dokonała ewolucji w szkolnej stołówce (w ramach projektu StratKIT) oraz pani Jagna Niedzielska – autorka programów kulinarnych w Canal+Kuchnia oraz książek kucharskich w duchu zero waste opracowują model – jak ograniczyć straty żywności w stołówkach szkolnych i podnieść kompetencje personelu kuchennego.
W dniach 24-25 października w gościnnej kuchni Żłobka Wesoła Rybka odbyły się warsztaty kulinarne z udziałem pani Jagny Niedzielskiej. W warsztatach udział wzięła Pani Intendentka i wszystkie nasze Panie kucharki. Z ogromnym szacunkiem podchodzimy do jedzenia, zatem, gdy się marnuje, wszystkich serce boli – stąd pomysł, by ideę „ZERO WASTE” realizować również w naszej kuchni. Zdjęcia z wydarzenia w linku:
A zmiany w kuchni??? Trwają i z pewnością przyniosą oczekiwany efekt 🙂
Zachęcamy przy okazji do skorzystania z naszej gastronomicznej oferty.